Hitta begagnade leksaker på nätet

Svenska folket handlar idag allt mer på nätet och leksaker är inget undantag. Dock är det inte alla familjer som hela tiden har råd att köpa nya leksaker utan vill köpa begagnade leksaker till ett billigt pris. Idag finns det många olika sajter online där du kan sälja och köpa begagnade leksaker.

Att sälja är ett bra sätt för familjer som har leksaker som de inte längre behöver, då de kan tjäna en slant på försäljningen istället för att lämna dem till återvinning. Samtidigt kan andra barnfamiljer få nytta av leksakerna istället för att åka till en leksaksaffär, likt Toys R Us, och köpa nytt. Några av de största sajterna där man kan köpa och sälja leksaker är Tradera och Blocket.

Hur det fungerar

Om du köper på tradera så får du lägga ett bud på varan som du vill ha och det högsta budet vinner. På blocket kontaktar du istället säljaren för att komma överens om en eventuell affär. Det är viktigt att du tänker på din säkerhet när du handlar begagnat på nätet. Du bör exempelvis aldrig föra över pengar till någon utan att först ha sett varan. På många av dessa sajter kan tidigare köpare skriva recensioner om säljaren så att andra kan se om det är säkert att köpa.

Det finns även en sajt som heter Loppi.com som är en sajt som bara fokuserar på begagnade barnartiklar. Här har du som säljare möjlighet att ge det du säljer ett betyg så att köparna vet vilket skick leksakerna är i. Extra positivt med denna sajten är att en procent av intäkterna går till välgörenhet och andra projekt till bra ändamål.

Miljösmart

Att köpa begagnat gynnar också miljön då de återanvänds istället för att man hela tiden köper nytt och slänger det som barnen har tröttnat på eller inte längre använder. Trots att både hållbarhet och pris är två positiva aspekter till att köpa begagnade leksaker är många fortfarande skeptiska till idéen. En undersökning visar att endast 4 % av svenska befolkningen kan tänka sig att köpa begagnade leksaker. Anledningen till detta är dock fortfarande oklar. Det har också visat sig att våra barn i Sverige har otroligt mycket leksaker och endast använder hälften av dem. Att sälja av leksaker som inte används gör att andra barn som inte har det lika gott ställt kan få glädje av dem istället.