År för år så presenteras vinnarna av Årets spel. Här är vinnarna för år 2010.

Safari School, Ponder och Repello!

Det handlar om årets bästa sällskapsspel som vunnit Guldtärningen – i var sin klass.

Juryn har haft en ovanligt marig uppgift i år. Det var visserligen relativt enkelt att välja ut tre spel i varje klass – barnspel, familjespel och vuxenspel – som nominerades till finalen. Men att sedan kora segrarna!

Hur jämför man hoppande grodor med fakirer som ska ligga på spikmattor? Eller en mörk borg där man hjälp av speglar ska hitta gömda skatter med en uppsjö av olika djur man ska veta en hel del om?

Det måste samtidigt poängteras att samtliga nominerade spel har kvaliteter och underhållningsvärden som gör dem väl värda speciella hedersplatser både i butikerna och hemma hos den spelande allmänheten.

Så här är resultaten i årets tävling om Guldtärningen:

Barnspel

Safari School

Att kombinera kunskap med spel och lek är visserligen inget nytt. Men här görs det på originellt nytt och roligt vis. Det handlar om djur med olika förmågor och egenskaper – om en groda har tänder, om en haj har svans eller hur många ben en nyckelpiga kan tänkas springa omkring med.

De olika egenskaperna illustreras med brickor som ligger runt spelplanen och det gäller för spelarna att pricka in vilka brickor som kan appliceras på det aktuella djuret.

Det uppstår garanterat roliga diskussioner samtidigt som man lär sig kul fakta om olika djur. Lätt att börja spela med högt tempo

2-4 spelare från 4 år

Distributör: Leksam

Familjespel

Ponder

Här handlar det om grodor som ska hoppa på bladen över en damm till andra sidan. Det är betydligt klurigare än det först kan verka. Inte minst genom att spelarna flyttar på löven eller tacklar varandra. Dessutom sker förflyttningarna inte med tärning utan med kort som ger olika möjligheter.

Ett taktiskt spel, med ingredienser från såväl Kinaschack som Svälta Räv. Lätt att komma in i och utvecklande att komma fram till vinnande strategier. Och här har familjens yngre medlemmar goda chanser att vinna över sina föräldrar.

2-4 spelare från 7 år

Distributör: Mindtwister

Vuxenspel

Repello

Här går det undan med ett slag av spelpjäser vi aldrig tidigare har sett. Inspirationen verkar hämtad från datavärlden, där rörliga studsande spelfigurer är mer allmänt förekommande. De här pjäserna lämnar spår efter sig, som ormarna i en del numera klassiska dataspel. Och sedan studsas det fram och tillbaka över spelplanen på ett delvis oförutsägbart vis. Lätt att komma in i och klart utmanande och utvecklande i takt med att man lär sig taktiken. Nyskapande, annorlunda och roligt – för såväl gammal som ung.

2-4 spelare från 8 år

Distributör: Mindtwister