Toys ”R” Us är en av världens mest kända leksakskedjor. De säger själva att de strävar efter att bli den bästa kedjan i världen inom leksaker för barn och baby och vägen dit handlar inte minst om att erbjuda ett mycket brett utbud av kända och etablerade leksaksmärken.

Utöver Toys”R”Us finns även Babies”R”Us som en del av bolagen. Dessa butiker är däremot betydligt mindre utbredda än det mer kända Toys”R”Us.

toys-r-us

Ursprung

År 1948 grundade Charles Lazarus företaget Children´s Bargain Town i Washington. Efter Andra världskriget var det en babyboom i USA och detta kan mycket väl legat bakom de initiala framgångarna för Lazarus. Detta just eftersom han främst hade babyleksaker.

Eftersom butikerna inom  Toy ”R” Us ofta drivs som franchise bör även historian kring den nordiska delen av företaget  nämnas. Året är 1987 och företaget TOP-TOY öppnar sin första butik i Danmark. Namnet på butiken är SUPERLEG. År 1996 gick TOP-TOY in i ett franchiseavtal med leksaksjätten Toys ”R”Us. Alla tidigare SUPERLEG-butiker gjordes om till att vara Toys”R”Us och de övertog även fyra redan befintliga butiker inom kedjan.

Historia och utveckling

Även om Lazarus var en stark karaktär för företagets framgång så bör även Geoffrey nämnas. Från början hette giraffen Dr.G.Raffe men när leksaksbutiken bytte namn till Toys”R”Us så skapades en mer levnadsfull giraff. Den kallades snart för Geoffrey och blev synonymt med företaget. Karaktären blev så pass populär att leksakskedjan valde att ta fram en hel produktserie med Geoffreyleksaker.

I början etablerade sig främst företaget i USA men har sedan dess även etablerat sig i en rad andra länder. Inte sällan har detta skett via franschiceavtal vilket exempelvis var den snabba vägen in på den nordiska marknaden.

År 2012 togs ett stort steg i Norden. Utöver ett stort antal fysiska butiker fanns nu även E-butiker i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Nutid

Idag finns det knappt 600 butiker i USA och ungefär lika många i andra länder. Dessa drivs både som butiker inom den egna kedjan likväl som franchise. I Norden drivs alla via franchisetagaren TOP-TOY vilket alltså har skett sedan 1996. Det är närmare 50 butiker där de flesta finns i Sverige och Danmark. Men kedjan finns i alla nordiska länder.

Dess utbud har samma inriktning som när företaget en gång växte fram. Här finns ett mycket stort utbud av baby- och barnleksaker. Det är produkter som främst vänder sig till de yngre barnen även om vissa spel, pussel och legosatser rekommenderas till de äldre.