Nya leksaker kräver uppkoppling

nya-leksaker-kraver-uppkopplingDen tekniska utveckling som vi sett de senaste åren har inte bara förenklat vardagssysslor och gjort tonåringar mobilberoende. Den har även påverkat hur leksaker och lekar utvecklats för våra barn. Det var inte länge sedan som pratande nallebjörnar och leksakståg var absolut populärast att lägga under granen. Nu för tiden roar sig barn allt oftare med elektronik som kan innehålla allt från spel till filmer. För att få tillgång till all denna underhållning behöver dock barnen och deras elektronik, precis som våra egna datorer och surfplattor, internetuppkoppling. Internetuppkoppling finns i mängder av olika former men vanligast är WiFi, SIM-kort och mobilt bredband.

Appar använder mer och mer data

Leksaker som ersatts av surfplattor oroar många vuxna men faktum är att mycket forskning pekar på att appar kan vara minst lika lärorika för barn att underhålla sig med. Utbudet på appar i alla dess former ökar ständigt men det gör även kraven på dataförbrukning hos nämnda appar. Majoriteten av alla appar som finns att välja mellan kräver nämligen att enheten som används har en aktiv internetuppkoppling. I takt med att appar utvecklas och blir mer och mer innehållsrika så krävs även mer och mer data för att kunna ta del av innehållet som erbjuds.

Mobilt bredband – Frihet för uppkopplade leksaker

Det finns självklart olika sätt att ge internetuppkoppling till de leksaker som kräver det. Sker användningen i hemmet är det ofta enklast att koppla upp mot ett lokalt WiFi-nätverk men ofta används surfplattor, mobiltelefoner och andra “media-leksaker” även på resa och utanför hemmet. Mobilt bredband kan huvudsakligen användas på två sätt:

  • SIM-kort – Med ett SIM-kort får surfplattan eller mobilen “egen” internetuppkoppling och kan både hämta och använda appar som kräver internetuppkoppling.
  • Mobil router – Med en mobil router kan det mobila bredbandet ge internetuppkoppling till alla de leksaker som kräver internetuppkoppling som finns i närheten. Perfekt för familjen på resa.

Förbrukning påverkar vilket mobilt bredband som är bäst

Vilket mobila bredband som passar bäst för ditt barn och de leksaker som används beror helt och hållet på hur mycket data som förbrukas. Detta beror i sin tur på vad för appar som används och vad för innehåll som konsumeras. Att streama film kräver ofta stora mängder data vilket leder till att ett mobilt bredband med större surfmängd krävs. Samtidigt finns appar som knappt kräver internetuppkoppling alls vilket leder till att den månatliga förbrukningen blir låg. Innan du väljer ett mobilt bredband är det därför bra att du undersöker hur mycket data ditt barn använder.